Loading...

Ott túl a vártán – tiszteletteljes főhajtás az első világháború áldozatai előtt

ott tul a vartan

OTT TÚL A VÁRTÁN…

 

1914 június28.-án a nagyváradi Kereskedelmi Csarnok nagytermében gyűlést hírdetett a radikális párt. Az előadók sorában Ady neve is szerepelt…….A közönség nagy ovációval fogadta a pódiumra lépő Adyt. A költő felolvasta az újságból az aznap megjelent verset majd elmondta a Véres panorámák tavaszán című költeményét. A  közönség idegenkedve figyelte az apokaliptikus látomást. Csodálták a költő lázas szimbólumait, merész képkapcsolatait és ünnepelték a szárnyaló fantáziát. De az egészet nem gondolták komolyan. Aztán vége volt a gyűlésnek,s úgy két óra tájban a távírók már hozták a hírt:Szarajevóban lelőtték a Habsburg- trónörökös párt.A véres panorámák víziójából egyszerre félelmes,valóság lett.”Ezzel az idézettel indul az MM Pódium Színház -OTT TÚL A VÁRTÁN – című zenés főhajtása az első világháború áldozatai előtt.

A száz évvel ezelőtti eseményeket,a Nagyszalonta melletti Árpádról származó B.Sárközy Gergely háborús naplójának fájdalmasan megható,torokszorító részletei alapján idézzük fel,korabeli dalokkal, katonanótákkal, versekkel, levelekkel, haditutósitásokkal, értesítésekkel, napló jegyzetekkel, villámtréfákkal és két jelenettel kiegészítve. A szövegeket és dalokat Nemlaha György segítségével válogatta,az előadást szerkesztette és rendezte Meleg Vilmos.Ady Endre,Babits Mihály,Reményik Sándor és Gyóni Géza egy-egy verse mellett elhangzanak részletek Sorbán Attila – Levelek Isonzóból című verseskötetéből, Lux Gyula  honvéd naplójából,Latinka Sándor,Belényi Béla,Pintér Mihály, Kóti Sándor honvédek leveleiből valamint Gábor Andor és Villányi Andor jelenetei.

A dalokat kíséri és előadja Márkus Zoltán kántor-karnagy valamint Molnár Júlia és Kiss Csaba. A prózai részekben közreműködik még Kúti Tímea, Meleg Attila és Meleg Vilmos.Az előadás díszletét Lajtos Éva készítette és a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre a Pro Universitate Partium szervezésében.DSCF1430 DSCF1427DSCF1420