Loading...

A Grimm-testvérek Püspökiben

A nagyváradi M. M. Pódium Színház 2016-ban főként a gyermekműsoraival aratott nagyobb sikert. Jelenleg a Grimm és Grimm című bábos mesejáték van előkészületben – közölte Meleg Attila.

A tavalyi esztendőben főként a gyermekműsoraikkal arattak nagyobb sikert, aminek az az oka, hogy inkább ezekkel léptek fel számos településen- magyarázta lapunk érdeklődésére válaszolva Meleg Attila, az M. M. Pódium Színház vezetője. Úgy fogalmazott: „nyüzsgő évet zártak”, hiszen összesen 261 előadást tartottak 2016-ban, ami egy egészen szép szám, ha azt vesszük, hogy az évnek bizonyos periódusaiban nem lehet gyermekközönségre alapozni. A Kádár vitéz legendája című előadást 60 alkalommal vitték színre, a Mátyás király Váradon-t 11, a Jancsi és Juliskát 91, a Ludas Matyit 13, a Csodálatos világot (ez egy nyári produkció) 8, a Poétai receptet 39, a már felnőtteknek szóló kabaréműsort 21, a Hulló csillagokat 11, illetve a felújított Svejket 7. Ha pedig a 261-et beszorozzuk egy átlagnézőszámmal, ami körülbelül 100 fő, akkor 26.100 néző volt kíváncsi az M. M. Pódium Színház műsoraira. Fellépéseiket támogatta a Bethlen Gábor Alap és a Megyei Tanács.

Amellett, hogy nagy sikernek örvendett kiváltképp a Jancsi és Juliska, a Kádár vitéz legendája és a Ludas Matyi, illő módon megünnepelték az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját. Petrusák János nyíregyházi szerző írt egy pályaművet Hulló csillagok címmel, mely az Emlékbizottság pályázatán a legjobb öt dráma közé került, és ezt felkérésre október hónap folyamán több Bihar és Szilágy megyei településen játszották, a bemutatója pedig természetesen Nyíregyházán volt.

Idei tervek

Az idei évvel kapcsolatban ami most a legfontosabb, a farsang, erre fókuszálnak ebben az időszakban, hiszen ezek a felnőtteknek szánt műsorok közt a hagyományőrzés miatt is lényegesek. Emellett előkészületben van a Grimm és Grimm című bábos mesejátékuk, mely a Grimm-testvérek mesemondásáról szól. Két mesét mondanak el a címszereplők: az egyik A macska és az egér barátsága, a másik a Hófehérke lesz. Február 14-én vagy 15-én tervezik bemutatni az állandó székhelyüknek számító biharpüspöki Bocskai István Közösségi Házban, az időpont még egyeztetés alatt van, majd máshova is elmennek, ahova hívják őket. Remélik, hogy népszerű lesz ez az előadásuk is, és nem csak amiatt, mert Hófehérke úgymond húzónév, hanem azért is, mert maga a feldolgozás is egyedi. A két Grimm-testvért Miklósik Gellért és Kádas Ferenc alakítják, a zenét Veres László állítja össze, díszlettervező Lajtos Éva.

Meleg Attila arról is beszámolt: nagy örömére szolgált, hogy A Magyar Kultúra Ünnepét úgy tudták megünnepelni, hogy nem csupán Romániában léptek fel a Poétai recept című zenés, verses összeállítással, illetve a Ludas Matyi mesejátékkal és a Kádár vitéz legendája című bábos történelmi mesejátékkal, hanem Magyarországon is, Komádiban, Nagyhalászban, Nyíregyházán és Cigándon, ahol nagy szeretettel várták őket. Lassan tradíció lesz abból, hogy minden kultúra-ünnepén a határ másik oldalán is fellépnek, és ezáltal fel vannak tüntetve az ottaniak éves eseménynaptárában. „Bábjátékainkkal igyekszünk a klasszikus vonalat továbbvinni, legtöbb előadást a bábszínházas, illetve színházas mesejátékainkból tartjuk, melyek azért népszerűek, mert lassan eltűnik a klasszikus bábjáték az erdélyi magyar színpadokról, mi azonban veretes formában, klasszikus zenével és mívesen kivitelezett bábukkal dolgozunk, melyeket Lajtos Évának köszönünk, akinek különben február 18-án a nyíregyházi Szakszervezetek Művelődési Házában nyílik majd kiállítása, melyet egy hónapon keresztül lesz lehetőség megtekinteni”- közölte M. M. Pódium Színház vezetője.

Meleg Attilától ugyanakkor azt is megtudtuk: bővíteni szeretnék a csapatukat, most például egy szopránhangú fiatal tehetséget keresnek, aki nőként üde hangot jelentene a színház férfias közegében. Érdeklődni a 0726/243.150-es telefonszámon vagy az mmpodium@gmail.com e-mail címen lehet.

Ciucur Losonczi Antonius

Forrás: Erdon