Loading...

Agárdi Lajos kiállítása

kep1 Agárdi Lajos

1977-ben születtem. A rajzolás, festészet egészen kicsi gyermekkorom óta része az életemnek. Különböző képzőművészeti körök és alkotótáborok követték egymást. Számomra, úgy érzem ez sosem volt hobby, hanem, mindig is világlátás volt, a világ megismerésének egyik útja.

Az általános iskola nyolcadik osztályától, 2008-ban bekövetkezett haláláig Rácz Györgyhőz jártam, aki rengeteget tanított. Művészeti és emberi nagysága, lelki tisztasága mindig is példa lesz előttem.

Sokat köszönhetek Valkovits Zoltánnak is, aki a főiskolás évek előtt, mint a Felnőtt Képzőművészeti Kör vezetője, segítette szakmai fejlődésemet.

Középiskolás koromtól részt vettem a főiskola által szervezett művésztelepeken, ahol, többek között, nagy hatással voltak rám Bodó Károly, Lukács Gábor és Palotai Erzsébet festőművészek.

Az érettségi után a Nyíregyházi Főiskolára, jelentkeztem rajz-hittanár szakra, ahol 2001-ben végeztem. A Rajz-tanszéken, a festészetet, Barczi Páltól és Bodó Károlytól tanultam.

A festészetnek létezik egy olyan megközelítése, hogy „Párbeszéd”, amit magam is vallok. Párbeszéd az alkotó és az anyag, a kép és a néző, a néző és az alkotó között…

Az alkotás során különböző anyagokat alkalmazom, melyeket helyzetbe hozok, kémiai és fizikai reakciókba lépnek. Nem kényszert követek el az anyagon, hanem igyekszem kibontani a benne rejlő lehetőségeket. Folyamatos interakció ez az anyaggal, Karácsony Sándoros értelemben vett mellérendelő viszony.

Szeretek úgy fogalmazni, hogy „tájképi utalásokat” festek. Vagyis tájat nem, csak „képet”… Ami azonban a néző emlékképei, lelkiállapota, érzései alapján, valós, külső vagy belső, és időről időre változó „tájat” hív elő a néző lelkéből. A képeken, legtöbb esetben, nincs figura, de a képek mégsem embertelenek, hiszen maga a néző az, aki „belakhatja” a képet…

1993 óta, számos alkalommal vettem részt csoportos kiállításokon, és a Hajdú-Bihar Megyei Őszi Tárlatra is gyakran kerültek ki munkáim. / 1995, 1999, 2004, 2005. 2008/

Középiskolás korom óta többször részt vettem a Nyíregyházi Főiskola művésztelepein, majd három Palotai Erzsébet által vezetett művésztelepeken, és 2008-tól meghívást nyertem a hajdúszoboszlói Hungarospa Zrt művésztelepeire.

Számos munkám megtalálható magán és közgyüjteményekben, Zsákán, Nagyhegyesen, Balmazújvároson, Debrecenben, Dicsőszentmártonban, Kolozsváron és Hajdúszoboszlón.

agardi_lajos