Loading...

Minden korosztályt megszólít az MM Pódium

Nagyvárad – Az évadkezdéssel kapcsolatos tudnivalókról, újdonságokról, tervekről számoltak be az MM Pódium Kulturális Egyesület tagjai szerdán. Nagyobb gyerekeknek szóló programjaik is lesznek.

Szeretnék megszólítani a 12-16 év közötti gyerekek, azaz azt a korosztályt, mely már kinőtt a kisgyerekeknek szóló bábjátékokból, de még nem elég érett az igazán komoly előadásokra, mondta Meleg Attila, az egyesület igazgatója. Tavaly a Bolond Istók szólt nekik, s az idei évadra is terveznek egy Tamási Áron mesejátékot számukra. Mivel jövő májusban lesz Tamási Áron halálának 50 évfordulója, az idei évadban több Tamási-előadást is terveznek, kisebb gyerekeknek, valamint felnőtteknek szólót is.

Fergetegesen

Az idén is játszani fogják a kabaré kezdeteiről szóló Kabaré 30 című előadást, tudtuk meg Molnár Júliától, a Szigligeti Színház színművészétől, az M. M. Pódium időszakos vendégétől. Az elmúlt évadban is nagy sikerrel adták elő nem csak Bihar, hanem Arad és Szilágy megyében is, s úgy gondolják, megér még legalább tíz előadást. Az előadás a tréfás prózai elemek mellett operettrészletekből, kuplékból, slágerekből áll.
Herman Ferenc színművész, az MM Pódium tagja az általa előadott Svejk, a derék katona című egyéni műsorról szólt. 2007 óta mintegy hatvan előadást ért meg, s most felújítva, hangulati elemekkel dúsítva tűzik majd műsorra. Ezúttal háttérszereplők is lesznek, akiknek az lesz a feladatuk, hogy „rezonálják az előadást”, azaz a Svejk által előadott történeteket játsszák el. A történetek egyes szám első személyben hangzanak el, s a közönség feladata eldönteni, hogy mi a hazugság és mi nem. Mindenről van véleménye, történeteit olyan erővel adja elő, hogy igazából nagyon nehéz ezt eldönteni. Az előadás során igyekeznek a fergeteges komikum mögötti emberi arcot is bemutatni, melyet ugyan nehéz kiszűrni a sok-sok kópéság mögül, de olykor őszintén megmutatkozik. A bemutatót október végére-november elejére tervezik.

Tervek

Tavasszal egy népies-vidám előadást terveznek felnőtteknek, többek között Tamási Áron, Zilahy Lajos és Móricz Zsigmond által írt jeleneteket mutatnak majd be, ez egyelőre a válogatás-összeállítás fázisában van. Mint Meleg Attila elmondta, mivel van ilyesmire igény, rövidebb összeállításokkal is készülnek – az egyikben operettrészletekből áll, a másik egy népiesebb összeállítás sok nótával, egy másik pedig egy zenés kivonat a Kabaré 30-ból.
Ősszel egy politikai kabaréval fognak előállni, Bihar megyei művészek és szerzők közreműködésével. Az ötletadó és támogató Szabó Ödön parlamenti képviselő, egyes részletei már meg vannak írva, s a tervek szerint november végén, vagy december elején mutatják be. A kabaré aktuális politikai témákat fog feldolgozni, tudtuk meg.

Tábor

Nappali tábort szervez gyerekek számára az MM Pódium a Püspöki Alapítvánnyal és a Napraforgó Alkotótáborral közösen, a biharpüspöki Bocskai István Közösségi Házban. Az tábor 12 és 16 év közöttieknek szól, naponta reggel kilenctől 13 óráig tart, közben a gyerekek uzsonnát kapnak. Az ára hetven lej, érdeklődni a 0728.970848 telefonszámon lehet. A tábor során jelmezeket és díszleteket készítenek, lesz mozgás, éneklés, színjátszás is. A szervezők nem titkolt célja, hogy felkarolják a tehetséges gyerekeket és létrehozzanak egy gyerek színjátszó csoportot, mely elsőként a Tamási Áron, a szegény ördög című, gyerekeknek szóló mesejátékot fogja előadni. S persze mindez a tábor résztvevői számára is érdekes lesz, hiszen megtudhatják, hogyan állítanak össze egy jelenetet, mik az összetevői, hogyan kell egymásra figyelni, koncentrálni, s egyéb kulisszatitkokat is megismerhetnek majd. A darabot váradi iskolákban szeretnék majd bemutatni. Ezzel kezdődik egyébként az évad, e mellett szeptember végén egy klasszikus bábjátékot is bemutatnak, az Igazságos Mátyást. Télen a Jancsi és Juliska bábjáték felújított változatát mutatják be, tavasszal pedig az ifjúsági Tamási Áron előadást. S persze a korábbi előadások is maradnak, amennyiben van rájuk igény.

Gyerekeknek

Az idén is megjelentetik az előadások témájához kapcsolódó, gyerekeknek szóló kifestő munkafüzetet, a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. Támogatásával. Minden gyerek, aki részt vesz akár egy előadásukon, kap majd ilyen füzetet, tudtuk meg, valószínűleg szeptember végén jelenik meg. E mellett a bábszínház barátja címmel egy oldalt is létesítenek majd az egyik ismert közösségi portálon, itt Herman Ferenc, azaz Mese-bácsi válaszol majd a gyerekek kérdéseire.

Neumann Andrea

Forrás: Erdon