75402Az Aradi Magyar Színház szervezésében ismét Aradon vendégszerepelt a Nagyváradi M. M. Pódium Színház társulata. A Svejk, a derék katona című darabot vasárnap négy órakor lehetett megnézni a Jelen Ház dísztermében. Svejk szerepében Herman Ferenc, az újonc szerepében Miklósi Gellért, a felettes szerepében Kádas Ferenc játszott.

A színdarab tele volt jó megoldásokkal, ezen felül jó poénokkal – egyik a rendezés és a színészi játék, másik az eredeti mű szerzőjének érdeme. Az elhangzott „élet nagy igazságai” közül mindenképpen kiemelném azt, amit már a legelején leszögeztek: mindenki tévedhet! Ezek után Svejk nekiállt mesélni a közönségnek: hogyan kezelik a szimulánsokat a katonaságban, hogyan lett szerkesztő, hogyan talált ki állatokat stb. A vele egy szobában lévő újonc is érdeklődéssel hallgatja meséit, bár ő sokkal komolyabban veszi katonai feladatait, és fél is a hatalomtól. Svejk mindössze nevet rajtuk, és folyamatosan azon töri a fejét, hogy miként tudná kihúzni magát a munka alól. A történeteknek azonban egy volt a végük: ahogyan Svejk is megmondta, „legjobb, ha az ember hülyének tetteti magát…”

Jaroslav Hašek, Svejk kitalálója negyvenéves sem volt, mikor meghalt. A könyvét és egyben életművét barátja, Vanek fejezte be. Herman Ferenc azt mondta – inkább csak kötetlen beszélgetés formájában –, hogy szereti Svejket játszani. Számára olyan ez, mint eljátszani egy 20. század eleji, cseh Hofi Gézát. Tiszteli az író merészségét, és nagyon szereti a történeteket is.

Gál Zoltán