Loading...

Felavatták az M. M. Pódium székhelyét

Próbaterem, műhely, raktár, múzeum, könyvtár, találkozóhely, kulturális fészek, az udvaron játszóház- hivatalosan is átadták rendeltetésének az M. M. Pódium Egyesület új, a
BGA támogatásával rendbe tett székhelyét, mely Biharpüspökiben található, a világháborús emlékmű mellett. Ez alkalomból nyílt napokat szerveztek, a Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében.

Körülbelül 80 gyermek fordult meg a két napon folyamán- május 27-én és 28-án- az M. M. Pódium Kulturális Egyesület új székhelyén, illetve főleg ennek udvarán. A számukra szervezett programok nagy népszerűségnek örvendtek, hiszen nyárias meleg volt, és olyan játékok közül válogathattak kedvükre egyebek mellett, mint a forró krumpli, fából készült halaknak a kihalászása egy vízzel megtöltött kádból, vagy a célba dobálás. Míg napközben inkább az ifjabb korosztály töltötte meg élettel a tereket, délutánonként a felnőttek számára készültek a szervezők kisebb meglepetésekkel. Zenés-verses műsorral örvendeztették meg például az érdeklődőket azok a kamaszkorba lépett fiatalok (Juhász Patrícia, Kendi Bianka, Kiss-Király Dávid, Orbán Kármen, Kígyósi Viktória, Győri Fruzsina), akik néhány évvel ezelőtt még a Mini Pódium tagjaiként ismerkedtek az előadóművészetek és a kultúra világával.

Mindkét alkalommal Meleg Attila, az M. M. Pódium Egyesület alapítója és vezetője fogadott és köszöntött nagy szeretettel mindenkit, aki 35 évvel ezelőtt kezdte pályafutását. Ennek apropóján Színpadtól pódiumig címmel egy kiadvány is megjelent az RMDSZ és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével, mely dióhéjban és gazdagon illusztrálva foglalja össze azt a sokrétű és elismerésre méltó tevékenységet, melyet az ünnepelt az elmúlt három és fél évtizedben kifejtett nemcsak Nagyváradon, hanem az egész térségben. (Amúgy a BGA támogatta a székhelynek kiszemelt ingatlan renoválását is, melyre az elmúlt egy évben bőven jutott idő a pandémia miatt). Ugyanakkor Meleg Vilmos színművész is méltatta testvéröccsét.

Csütörtök este Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke idézte fel a kilencvenes évek hangulatát, amikor sokan próbálkoztak és foglalkoztak sok mindennel. Az állami szférából a civil szektorba lépve Meleg Attila is kamatoztatni kezdte a tehetségét, másokkal ellentétben azonban neki azóta is vannak újabb és újabb ötletei, kitartott a lelkesedése, és továbbra is küldetésének tekinti azt, hogy a legeldugottabb tájakra is elvigye a magyar szót. „Mindig lehet rá számítani azóta is, amikor a közös ügyeinkről van szó”- fogalmazott a honatya.

Péntek délután Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke beszélt arról, hogy milyen alázattal és odaadással tesz eleget Meleg Attila a hivatásának, mindannyiunk javára. Az avatóünnepség lényeges mozzanatát képezte még egy együttműködési megállapodásnak a megkötése is a Timár Enikő vezette Biharpüspöki Alapítvánnyal.

Ciucur Losonczi Antonius

Forrás: erdon.ro

A szerző felvételei