Loading...

Švejk, a mindig derék katona

Nyolcvanadik alkalommal játszotta Herman Ferenc színművész Švejk című előadását szerdán este a nagyváradi R&R Könyvszalonban. Az M. M. Pódium előadásában társai Miklósik Gellért és Kádas Ferenc voltak, előbbi a csetlő-botló újoncot, utóbbi az „óberszt”, azaz őrmester szerepét alakította.

Pattogó katonazene festi alá vagy köti össze a jeleneteket, miközben Švejk mesél és mesél. A kacagtató történetek mögött pedig remekül megjelenik a hadsereg embertelensége, holott a darab a frontra indulással zárul. Švejk mesél arról, hogyan is kezelik a vélt vagy valós szimulánsokat, mesél az Állatok Világa című magazin számára kitalált állatokról, arról, hogyan kell kutyát eladni, és természetesen elhangzik a klasszikus kérdés is: „Švejk, maga hülye?” Švejk boldogan vállalja, hogy ő valóban hülye, pedig nagyon is megvan a magához való esze, túlélni akarja a hadsereget is.

A vidámabb monológokat mintegy ellenpontozza az őrmester, aki akár a leveleik átadásért is csicskáztatja az újoncokat, vagy éppen megtiltja bármiféle újság olvasását, miután valaki megírja, hogy mi folyik a hadseregben. A tiltásnak köszönhetően Švejkék mindent elolvasnak, ami a kezükbe kerül, így az övék lesz a legműveltebb század.

Herman Ferenc remekül alakítja a kibúvó híján katonává lett kisembert, viselkedése jól ellenpontozza a még görcsösen megfelelni akaró újoncét, olykor csak egy-egy arckifejezéssel jelzi, mit gondol az előtte zajló történésekről… A színművész társaival az előadás végén improvizálta a Švejkről készült film számára legmeghatározóbb jelenetét is, amikor lövöldözés közepette a derék katona kiordít a lövészárokból: „Hé, emberek, maguk megőrültek? Ne lőjenek ide, itt emberek vannak!”. Ha pedig lenne olvasóink között olyan, aki még nem olvasta Jaroslav Hašek remekét, arra biztatjuk, tegye megy.

Fried Noémi Lujza

Forrás: Reggeli Újság